een bruine kroeg waar gedanst mag worden!

Bij Café De Kuiperij heerst er een gezellig huiskamergevoel. Met een glas speciaalbier of een lekkere wijn en smakelijke hapjes, plof je hier neer op onze banken met op de achtergrond gewoon goede muziek. Op vrijdag en zaterdag wordt de huiskamer omgetoverd tot een danscafé. Je danst dan op groovy eighties, stevigere nineties of je zingt mee met Neerlands grootste hits. In de zomer hebben we een heerlijk terras waar je kunt vertoeven en je op je wenken wordt bediend.

Café De Kuiperij is ook erg geschikt voor een borrel, een receptie, een verjaardag of een andere feestelijke gebeurtenis. Wij hebben ruimte voor ongeveer 100 personen. Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op: 038 422 48 32. Of per mail: infoATcafedekuiperij.nl.

Voorstraat - 02

zwolle door de jaren heen

1230

Stadsrechten

In 1230 kreeg Zwolle van zijn landheer de Utrechtse bisschop Wilbrand van Oldenburg stadsrechten als dank voor hulp bij het bouwen van een burcht in Hardenberg. Dit naar aanleiding van de Slag bij Ane.

1324

stadsbrand

Bij de stadsbrand van 1324, bewust aangestoken door roofridder Zweder van Voorst, ging de stad bijna geheel in vlammen op. Negen gebouwen, waaronder de kapel en de refter van het Bethlehemklooster, bleven staan, omdat ze van steen waren gebouwd.

1521

blauwvingers

Waarom heten Zwollenaren Blauwvingers? Het meest bekende verhaal komt uit een ver verleden en gaat over de verkoop van het klokkenspel van Zwolle aan aartsrivaal Kampen voor veel te veel geld. Bovendien zou het klokkenspel volgens de Kampenaren beledigende liedjes klingelen. De Kampenaren wilden best dokken, mits zij mochten bepalen hoe het bedrag werd betaald. Je raadt het al: ze wilden Zwolle een poepie laten ruiken. Kampen kwam met een berg stuivers op de proppen, zodat de Zwollenaren dagenlang hun vingers blauw moesten tellen. Maar eigenlijk stamt de naam Blauwvingers uit 1521. In dat jaar schonden de Zwollenaren de eed van trouw aan de wettige landsheer.

1837

laatste doodstraf

Op 7 juli 1837 werd op de Grote Markt de laatste Zwolse doodstraf door scherprechter Hendrikus Esman (scherprechter voor Overijssel 1827-1845) uitgevoerd. De uit Wijhe afkomstige Albert Wetterman werd tot deze straf veroordeeld vanwege de moord op zijn vrouw Gerritdina Lankhorst.