waar het begon

Voorstraat 13 is een pand dat dateert uit de 16e eeuw. De familie Bekedam had het van 1878 tot 1914 in gebruik als Kuiperij. De man in de deuropening
op de foto hiernaast is de heer Bekedam.

Op vrijdag 9 maart 2018 opende Café De Kuiperij haar deuren. Een café waar het draait om speciaalbier, whiskey en wijn. Maar ook om veel livemuziek in verschillende stijlen. Het is echt een café waar iedereen zich thuis kan voelen.

Bij ons in Café De Kuiperij heerst het gezellige huiskamergevoel. We hebben het café oud industrieel ingericht. We houden van muziek, goede whisky’s, fijne bieren en lekkere wijnen. Je vindt bij ons zeker een drankje om van te genieten. Live muziek is een passie van ons. We hebben daarom regelmatig een goede band, zanger of zangeres te gast. Vaak een lekkere Bluesrockband maar zeker ook tribute-artiesten die zich toeleggen op de jaren 80, 90, rock of nederpop. In de zomer hebben we een heerlijk terras waar je kunt bijkomen van dagelijkse dingen.

Voorstraat - 02
sitetestfoto01

zwolle door de jaren heen

1230

Stadsrechten

In 1230 kreeg Zwolle van zijn landheer de Utrechtse bisschop Wilbrand van Oldenburg stadsrechten als dank voor hulp bij het bouwen van een burcht in Hardenberg. Dit naar aanleiding van de Slag bij Ane.

1324

stadsbrand

Bij de stadsbrand van 1324, bewust aangestoken door roofridder Zweder van Voorst, ging de stad bijna geheel in vlammen op. Negen gebouwen, waaronder de kapel en de refter van het Bethlehemklooster, bleven staan, omdat ze van steen waren gebouwd.

1521

blauwvingers

Waarom heten Zwollenaren Blauwvingers? Het meest bekende verhaal komt uit een ver verleden en gaat over de verkoop van het klokkenspel van Zwolle aan aartsrivaal Kampen voor veel te veel geld. Bovendien zou het klokkenspel volgens de Kampenaren beledigende liedjes klingelen. De Kampenaren wilden best dokken, mits zij mochten bepalen hoe het bedrag werd betaald. Je raadt het al: ze wilden Zwolle een poepie laten ruiken. Kampen kwam met een berg stuivers op de proppen, zodat de Zwollenaren dagenlang hun vingers blauw moesten tellen. Maar eigenlijk stamt de naam Blauwvingers uit 1521. In dat jaar schonden de Zwollenaren de eed van trouw aan de wettige landsheer.

1837

laatste doodstraf

Op 7 juli 1837 werd op de Grote Markt de laatste Zwolse doodstraf door scherprechter Hendrikus Esman (scherprechter voor Overijssel 1827-1845) uitgevoerd. De uit Wijhe afkomstige Albert Wetterman werd tot deze straf veroordeeld vanwege de moord op zijn vrouw Gerritdina Lankhorst.